• Nulstil filtre

Common Blesbuck jagt

Blesbucken jages ofte nær vand, og en pürsch til vandhuller giver ofte pote. Et jagteventyr efter blesbuck kan udspille sig i en lang række afrikanske lande, og netop derfor bliver blesbucken betegnet som et stykke afrikansk kultur i sig selv. Blesbucken jages oftest i kombination med en række andre trofæbærende arter på savannen, hvor man…

Blesbucken jages ofte nær vand, og en pürsch til vandhuller giver ofte pote. Et jagteventyr efter blesbuck kan udspille sig i en lang række afrikanske lande, og netop derfor bliver blesbucken betegnet som et stykke afrikansk kultur i sig selv. Blesbucken jages oftest i kombination med en række andre trofæbærende arter på savannen, hvor man håber en chance byder sig. De rødbrune dyr kan jages året rundt, da antilopen ikke smider sine horn. Den gængse jagtform er walk’n’stalk i åbne områder, men de skydes også på drivjagt. Blesbucken hører under kategorien plainsgame, eftersom den primært lever på den åbne savanne. Jagt på Blesbuck er spændingsfuldt og kan lede til nogle uforglemmelige pürsch- og jagtoplevelser!

Blesbucken findes over store dele af det sydlige Afrika, og foretrækker åbent græsland med let tilgængeligt vand. Blesbucken har en nær slægtning, Bontobok, som minder utroligt meget om blesbucken. Blesbucksne er altid på farten, og bevæger sig gerne over store afstande. Hannen og hunnen fremstår næsten ens, både med hensyn til kropsstørrelse og udseende. Hannen har dog generelt større horn. Blesbucken er navngivet efter den hvide blis på hovedet, som bruges til at signalere farer ved at kaste hovedet op og ned. Blesbucken fouragere helst i store grupperinger, og det er ikke unormalt at se flokke på op til hundrede individer. Dette kan både være en fordel og en ulempe for jægerne idet de mange øjne er svære at skjule sig fra, men den samlede flok gør det lettere at finde stærke individer.

At nedlægge en blesbuck kan tage sin tid, men vil helt sikker være besværet værd

Trofæet fra en blesbuck er utroligt dekorativt, og tager sig rigtig godt ud som både skuldermontering eller som en klassisk europæisk hovedmontering. De sorte horn er usædvanligt flotte, og mange jægere ser da også et trofæ fra en blesbucken som et must når man taler om at jage i Afrika. Hornene som udgør trofæet opmåles fra basen til spidsen af hornet, og lægges derefter sammen med basens omkreds. Hornene har de klassiske antilope ringe, og bugter en anelse bagud.

Minimér

  • Blesbuck hannen kaldes for en vædder
  • De jages enten på pürsch eller drivjagt
  • Blesbucken skal gerne rammes i hjerte-lungeregion

Common blesbuck (Damaliscus pygargus phillipsi) minder meget om den tæt beslægtede Bontebok. Hannen og hunnen ligner hinanden meget. Blisbukkene opnår typisk en vægt på 65 – 85 kg og måler 85 – 100 cm over skulderen. Med en kropslængde på 140 – 160 cm betragtes Blesbucken som en middelstor antilope. Skindet er rødbrunt, med en lys ryg, og en endnu lysere bagende. Benene er brune, med hvide sokker og aftegninger på indersiden af benene og en cremehvid mave. Blesbucken kan ses i en række andre farvevariationer, og der findes blandt andet hvide individer!

Både hanner og hunner bærer horn, men hunnens horn er slankere og kortere. Hornene der nærmest har form som et champagneglas drejer en anelse tilbage, og minder om en mindre men kraftigere version af Impalaens opsats. Før man har et trofæ i medaljeklassen skal man opnå følgende point: Bronze: 40, Sølv: 43 ¾, Guld: 46 SCI.

Blesbucken fouragere døgnet rundt, men er mest aktive morgen og aften. Dyrene lever i flokke der oftest styres af en hun som bestemmer hvor og hvornår der fourageres eller hviles. Modsat andre antilopearter har blisbuk en fast brunst, som finder sted i foråret og slutter i begyndelse af sommeren. Hunnen sætter kun en kalv per sæson, og kan blive drægtig igen samme år som hun har født. Blesbucken lever det meste af deres liv på de åbne sletter, hvor de kan spotte rovdyr på længere afstande. Blesbucken har mange naturlige fjender heriblandt løver, leoparder, vildhunde, hyæner og geparder.